Vijzel: 15x de beste van 2025! [Let Hierop]

De vijzel is een multifunctioneel accessoire waarmee je kruiden kunt malen, pureren of pletten. Dankzij de container en stamper kun je zonder enige problemen koriander of piment vergruizen. Ook is deze kruidenstamper perfect voor het maken van zelfgemaakte kruiden- of theemengsels.

In dit artikel nemen wij je mee in de beste vijzels van 2025. Ook nemen wij je mee in wat het precies is, waar je op moet letten bij het kopen van een vijzel en waarom je het precies nodig hebt in jouw keuken.

We sluiten af met wat tips over wat hoe je beste vijzel kan gebruiken en hoe vaak je dit product moet schoonmaken. Veel leesplezier en vragen zien we graag terug in de comments onderaan de pagina!

De beste vijzel van 2025

Wanneer wij producten onderzoeken, houden we standaard rekening met een aantal punten. Je kan hierbij denken aan de prijs, kwaliteit, voor- en nadelen, reviews van andere mensen en populariteit.

Door naar deze punten te kijken, zijn wij ervan overtuigd dat we jou de beste producten kunnen laten zien en dat jij de beste keuze voor jezelf kan maken. We nemen je hieronder mee in de beste vijzel van 2025, waarbij de prijs oploopt van laag naar hoog!

Goed om even aan te geven: onderstaande producten zijn vaak in verschillende materialen en groottes te verkrijgen. Klik hiervoor even op “Controleer prijs”, om het juiste product voor jouw keuken te vinden. 

Zit jouw beste vijzel niet in bovenstaande lijst? Geen probleem, bol.com heeft meer dan 20 soorten vijzel en stamper in zijn assortiment! Zo kan jij de beste vijzel kopen.

Beste vijzel kopen? Onze top 3

Na het zien van bovenstaande producten, heb je (hopelijk) al een keuze kunnen maken. Is dat nog niet het geval? Bekijk dan hieronder de top 3 van de vijzel en stamper, op basis van reviews en ervaringen van andere mensen!

Op die manier kan jij een product kiezen dat zichzelf al bewezen heeft én dat andere mensen ook top vinden. Een beter product ga je dus bijna niet vinden. Lees snel verder in onze vijzel review.

Vijzel graniet

Deze stenen vijzel is gemaakt van een speciaal soort steen, graniet wel te verstaan. De granieten vijzel is van het merk inno cuisinno en heeft een diameter van 18 cm. Het harde graniet zorgt ervoor dat je harde ingrediënten fijn kan maken, zoals peperkorrels.

Deze vijzel graniet is een grote vijzel met zijn 18 cm in diameter. Hierdoor kan je grotere porties tegelijkertijd klaar maken. De granieten vijzel moet je na gebruik met de hand afwassen en het liefst zonder afwasmiddel. Hierdoor kan je de mortier en vijzel beschadigen.

Dit is een zeer degelijke vijzel die er ook fraai uitziet.Voor het eerste gebruik moet je de vijzel wel goed uitwassen en spoelen tot er niets meer van onreinheden te zien is op de vaatdoek als men afdroogd , daarna is hij gemakkelijk te reinigen.

Fafiefoerniek

Houten vijzel

Houten vijzels zijn een aanwinst voor je keuken. Niet zijn ze alleen erg handig, maar ook nog eens mooi om naar te kijken. Deze houten vijzel en stamper zijn gemaakt van bamboe hout. Het is een hoge vijzel in vergelijking met veel andere vijzels die te koop zijn. Hierdoor blijven de ingrediënten goed in de vijzel zitten en zullen ze niet snel eruit vallen.

Deze vijzel is ideaal voor het maken van pasta’s, pesto’s en het fijnmaken van specerijen. Afwassen doe je met de hand en zonder afwasmiddel. Houten vijzel kopen? Lees dan ons artikel over de vijzel hout.

Vijzel perfect verpakt en snel geleverd.
Ik kan nu allerlei kruiden makkelijk tot poeder of pasta vijzelen.
Erg blij mee

Leobart

Vijzel marmer

De Coninx marmeren vijzel is gemaakt van hard marmer. Deze maakt het voor jou gemakkelijk om ingrediënten te malen of te stampen. De binnenkant van de marmeren vijzel met stamper is ruw en krasbestendig en de buiten kant is gepolijst. Zo staat hij ook nog eens mooi in de keuken!

De diameter van de vijzel marmer is 15 cm en heeft een antislip voet. Zo kan je best wat kracht uitoefenen tijdens het stampen van je specerijen. Na gebruik was je de vijzel en stamper af met water zonder afwasmiddel.

Een mooie vijzel met stamper. Zwaar materiaal en valt dus niet om tijdens het stampen. Bovendien ziet het er mooi uit. Een sieraad in de kast!

Qualitymanager1

Wat is een vijzel en waar gebruik je het voor?

Als het goed is heb je, na het zien van de bovenstaande producten, een goed idee van wat een vijzel is. Mocht dat niet zo zijn, leggen wij het je graag nog een keer uit.

Sinds de oudheid gebruiken mensen een vijzel en stamper om specerijen en voedselingrediënten te bereiden. De keukenvijzel is een stenen kom met een bijpassende knuppelvormige stamper die ingrediënten verplettert en versnippert in kleine stukjes of een dunne pasta. De stamper heeft meer voordelen ten opzichte van een keukenmachine of kruidenmolen omdat hij de ingrediënten niet verwarmt. Daardoor voorkom je dat je kruiden verwelken en hun smaak verliezen.

Vijzels zijn zo klein, dat ze niet veel ruimte in beslag nemen. Desondanks kun je met behulp van een vijzel en stamper in enkele ogenblikken een aromatische marinade bereiden voor vlees of gegrilde gerechten. En niets weerhoudt je ervan om een keukenvijzel te gebruiken bij het maken van pesto of het pletten van noten tot pulp!

Een vijzel uitkiezen kan best lastig zijn, want je hebt de keuze uit veel verschillende groottes en merken. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar het juiste product. Met dit artikel proberen we jou een handje te helpen in het maken van de juiste keuze.

Waarom zou je dan een vijzel moeten kopen en welke voordelen heeft een kruidenstamper nou eigenlijk? Daar staan we in de volgende alinea even bij stil.

vijzel en stamper

Waarom een vijzel kopen?

Nu je wet wat de beste vijzel is, wil je ook weten waarom je dan een vijzel moet kopen. Hieronder leggen we het voor je uit.

Het is namelijk niet een product wat je zomaar even in huis haalt. Vandaar wat wij je graag meenemen in wanneer je dit product zou moeten kopen.

Het is van belang om deze redenen goed door te nemen, zodat jij voor jezelf kan bepalen welke reden het meest op jouw situatie van toepassing is.

Vroeger was een keuken vijzel een bijna verplicht onderdeel van elke keuken. Tegenwoordig wordt het eerder beschouwd als een hulpmiddel voor professionals. Ook hebben blenders tegenwoordig de vijzel een beetje vervangen in de keuken, maar voor de echte keukenkenner is het moeilijk om zich het dagelijkse koken zonder een kruidenstamper voor te stellen.

Met behulp van een keukenvijzel kun je veel specerijen of kruiden pletten en een unieke melange met een uitstekend aroma creëren. De vijzel en stamper combineren alle ingrediënten perfect en creëren een consistentie die totaal anders is dan die van een blender. De keukenvijzel brengt de smaken van de kruiden het best naar voren.

Er zijn veel redenen voor het gebruik van een vijzel in de dagelijkse keuken. Deze vijf argumenten zouden echter elke liefhebber van de culinaire kunsten moeten overtuigen er eentje te kopen.

Een intensere smaak

Specerijen en kruiden, zelf gemalen in een keukenvijzel, hebben een veel intenser en frisser aroma dan alle kant-en-klare mixen in een zak. De kruiden die je koopt verliezen hun smaak na de eerste opening van de zak. Veel mensen ontdekken het ware aroma van kurkuma- of korianderzaad pas nadat ze in een keukenvijzel zijn gemalen. Er ontstaan intensere aroma’s en vaak gaat er een wereld voor je open na het gebruik van een vijzel en stamper.

Multifunctionaliteit

De keukenvijzel wordt in principe alleen geassocieerd met het malen van kruiden en specerijen. Ondertussen is het een multifunctioneel hulpmiddel voor het malen, pletten en vergruizen van zelfs de zwaarste voedingsproducten. Je kunt er sauzen, dipsauzen, marinades of pesto in maken. Super fijn, want een vijzel is neemt minder ruimte in beslag dan bijvoorbeeld een hakmolen of een staafmixer.

Mate van fragmentatie

Dankzij de kruiden stamper heb je zelf de volledige controle over de textuur van de kruiden. Stel je maakt een pesto, dan kan je zelf kiezen of je een wat dikkere consistentie wilt of wat dunner. Zo is je mengsel altijd helemaal naar jouw zin en smaak!

Duurzaamheid

Keukenvijzels zijn extreem duurzaam keukengereedschap. Ze worden niet blootgesteld aan elektrische storingen zoals typische huishoudelijke apparaten. Ze nemen geen voedselgeuren op, zijn bestand tegen mechanische schade en zijn gemakkelijk schoon te maken.

Decoratief uiterlijk

Hoewel de functionele voordelen van kruidenstampers verreweg het belangrijkst zijn, spelen ook hun visuele voordelen een belangrijke rol. Ze zien er geweldig uit op een aanrecht of plank en voegen charme toe aan elke ruimte. Zo bestaan er bijvoorbeeld stenen vijzels, keramieken vijzels en zelfs houten vijzels!

vijzel kopen

Vijzel kopen? Houd hier rekening mee?

Wanneer jij de beste kruidenstamper gaat kopen, is het belangrijk dat je dit afstemt op jouw eigen behoeftes en op wat jij op dat moment nodig heeft.

Niet iedereen vindt elke functionaliteit even belangrijk. Daarom is het belangrijk om te weten waar je allemaal op kan letten. Wij hebben de belangrijkste functies waar je op kan letten, hieronder opgesomd.

Materiaal

Vijzels kunnen worden gemaakt van verschillende materialen. De meest gebruikte duurzame materialen zijn messing, steen of gietijzer. Er zijn ook interessante keramische kruidenstampers verkrijgbaar, hoewel die vatbaarder zijn voor onbedoeld breken.

Ongeacht het materiaal, een kruiden stamper in de keuken is een elegant accessoire dat je interieur verfraait. Denk maar aan een mortier en vijzel van glinsterend marmer die prachtig staan op een lang marmeren keukenblad. Ook porseleinen vijzels in een elegantere uitvoering verdienen aandacht. Ze passen bij minimalistische keukens waar vorm en vorm een belangrijke rol spelen.

Als jij je familie en gasten wilt verrassen met alledaagse voorwerpen die op kleine kunstwerken lijken, dan is een unieke keukenvijzel zeker de moeite waard. Wil je eentje in huis halen, dan is het fabricagemateriaal dus een van de belangrijkste punten om op te letten.

Stenen keukenvijzels

De stenen vijzel is het meest traditionele model op de markt. Deze bestaat uit een stevig stuk steen ook wel mortier genoemd. Deze is bestand tegen beschadiging, en je kan gemakkelijk een mengsel van kruiden erin bereiden. De stamper is altijd van hetzelfde materiaal gemaakt. Door zijn vrij zware gewicht is het gemakkelijk stabiel te houden tijdens het krachtig malen van ingrediënten. De meest elegante stenen kruidenstampers zijn die van graniet. Natuurlijk is hun functionaliteit precies hetzelfde, maar ze zien er waardiger uit vanwege de nobelheid van het materiaal waaruit ze zijn gemaakt.

Houten keukenvijzels

De houten kruiden stamper heeft een mooie, natuurlijke uitstraling. Het is visueel aantrekkelijk en lichter dan andere soorten en past perfect in het decor van zowel de moderne als de traditionele keuken. Om ervoor te zorgen dat het lang meegaat, moeten het echter van een harde houtsoort zijn gemaakt. Het materiaal neemt de geur en smaak van de gehakte kruiden op en is niet geschikt voor het bereiden van marinades of pesto. Het is de moeite waard om ze regelmatig te oliën.

Keramische keukenvijzels

Een keramische of porseleinen model is een soort mengeling van een stenen en houten vijzel. Het is relatief goedkoop, duurzaam en solide. Het materiaal neemt geen geuren op, verkleurt niet en vervormt niet. De duurzaamheid is vergelijkbaar met die van stenen mortels en de prijs kan zelfs meerdere malen lager zijn. Keramische en porseleinen vijzels zijn geschikt voor het fijnmalen van droge producten, maar ook voor het persen van kruiden en het bereiden van pesto.

Reviews van andere mensen

Bij het doen van product onderzoek, is het belangrijk om te kijken naar de ervaringen die andere mensen hebben met het product. Check ook zeker of deze ervaringen eerlijk/gegrond zijn, voordat je een product besteld.

Laat je dus ook zeker informeren door de ervaringen die anderen met bepaalde producten hebben. Vaak hebben deze mensen het product al getest, waardoor je makkelijk de voor- en nadelen kan bekijken en kan beoordelen. 

Producten met slechte reviews of lage scores wil je dan het beste vermijden, zodat je alleen de allerbeste producten voor jouw keuken aanschaft.

Prijs van de vijzel

Als laatste is het belangrijk dat je de juiste kwaliteit kiest en de prijs die daarbij hoort. Sommige mensen vinden het niet erg om een tientje meer of minder te betalen, maar niet iedereen heeft dat ervoor over.

De prijs van een vijzel begint vanaf zo’n €10 en kan oplopen tot ongeveer €150, voor als je het beste van het beste wilt hebben. Houd er dus rekening mee dat het budget tussen deze twee bedragen in zal moeten zitten, wanneer je dit product gaat aanschaffen.

Oké, je weet nu bijna alles wat je moet weten over de vijzel. We hebben het alleen nog niet gehad over wat je kan doen met een vijzel, hoe je hem gebruikt en hoe je een vijzel en stamper moet schoonmaken. Daarom dat wij in de volgende alinea hier dieper op ingaan. Lees snel verder.

vijzel

Vijzel: Veel gestelde vragen

Heb je heel dit artikel gelezen en zit jouw vraag of antwoord hier nog niet bij? Hieronder hebben wij de meest voorkomende vragen over de vijzel en stamper uitgewerkt. Hopelijk hebben wij hierna jouw vraag beantwoord!

Wat kun je allemaal met een vijzel?

Een vijzel is een multifunctioneel keukenhulpmiddel. Je kan het gebruiken voor verschillende doeleinden, hieronder hebben wij de meest voorkomende doeleinden voor je uitgewerkt.
• Het malen, pletten en vergruizen van zelfs de hardste kruiden en andere voedingsmiddelen.
• Het kan gemakkelijk gebruikt worden voor peperkorrels, piment, koriander of jeneverbes.
• het maken van mengsels van verschillende specerijen en kruiden, naar eigen idee en smaak.
• Het mengen van zelfgemaakte marinades voor vlees.
• Het creëren van unieke en aromatische marinades voor gegrilde gerechten.
• Het vermalen van noten tot pulp.
• Het bereiden van zelfgemaakte theemelanges van specerijen, kruiden, sinaasappel- en citroenschil.

Hoe gebruik je een vijzel?

Een vijzel bestaat uit twee onderdelen. Een mortier en vijzel. Door middel van de vijzel plet je alle kruiden in de mortier tot een pasta. Het belangrijkste bij het maken van je kruidenmengsel of pasta is de volgorde waarin je alles toevoegt. Begin met harden producten zoals specerijen of zaden, van te voren kan je deze ook nog licht roosteren in een pan. Daarna kan je noten toevoegen als deze ook echt klein gemalen moeten worden, wil je stukjes noten? Voeg ze dan pas als laatste toe.
Na de noten komen de stugge producten zoals gember, als de gember gemalen is voeg je zachte producten toe. Dit kan zijn knoflook, ui, pijnboompitjes, basilicum. Daarna is het tijd voor de natte producten en als laatste komen de droge specerijen aan de beurt.

Hoe maak je een vijzel schoon?

Een gietijzeren keukenvijzel is relatief eenvoudig schoon te maken. Het is het beste om het product onder warm stromend water te wassen, zonder toevoeging van sterke reinigingsmiddelen. Door geen zeep te gebruiken geef je de vijzel een langere levensduur. De stalen keukenvijzel met stamper is verreweg het meest hygiënisch en het gemakkelijkst schoon te maken. Het kan zowel met wasmiddelen als in de vaatwasser worden gewassen. Het is zeer duurzaam, bestand tegen breuken, krassen en vervormingen en past perfect in een modern interieur. Stenen modellen hebben aan de buitenkant een perfect glad oppervlak, dat gemakkelijk schoon te maken is en van binnen ruw is, wat het proces van het malen van kruiden aanzienlijk verkort. Daarnaast tast de steen de smaak van de gemalen producten niet aan.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met het maken van de juiste keuze. Graag horen we welk product jij hebt gekocht, in de reacties onderaan deze pagina. Mocht je bepaalde vragen en/of opmerkingen hebben, dan horen we die ook graag hieronder. We komen graag met je in contact. 

Plaats een reactie