Stoompan [Extra Korting]: 15x de beste van 2025!

Wil je lekker gezond eten, afvallen en goede voedingsstoffen binnen krijgen om je immuunsysteem een boost te geven? Dan is het koken met een stoompan een hele goede manier. Het stomen van voedsel is zeer effectief en gezond omdat vitamines en mineralen en andere gezonde voedingsstoffen in het eten blijven zitten door de stoom. Het belangrijkste bij het stomen is het gebruik van water. Hoe minder water in het proces, hoe meer geuren, smaken, kleuren, vitamines en aroma’s behouden blijven. Heerlijk en gezond toch?

n dit artikel nemen wij je mee in de beste stoompan van 2025. Ook nemen wij je mee in wat het precies is, waar je op moet letten bij het kopen van een stoompan en waarom je het precies nodig hebt in jouw keuken.

We sluiten af met wat tips over wat hoe je dit product het beste kan gebruiken en hoe je dit product het beste kan schoonmaken. Veel leesplezier en vragen zien we graag terug in de comments onderaan de pagina!

De beste stoompan van 2025

Wanneer wij producten onderzoeken, houden we standaard rekening met een aantal punten. Je kan hierbij denken aan de prijs, kwaliteit, voor- en nadelen, reviews van andere mensen en populariteit.

Door naar deze punten te kijken, zijn wij ervan overtuigd dat we jou de beste producten kunnen laten zien en dat jij de beste keuze voor jezelf kan maken. We nemen je hieronder mee in de beste stoompan van 2025, waarbij de prijs oploopt van laag naar hoog!

Goed om even aan te geven: onderstaande producten zijn vaak in verschillende materialen en groottes te verkrijgen. Klik hiervoor even op “Controleer prijs”, om het juiste product voor jouw keuken te vinden. 

Zit jouw stoompan hier niet tussen? Geen probleem, bol.com heeft wel meer dan 150 stoompannen in hun assortiment!

Stoompan kopen? Onze top 5

Na het zien van bovenstaande producten, heb je (hopelijk) al een keuze kunnen maken. Is dat nog niet het geval? Bekijk dan hieronder de top 5, op basis van reviews en ervaringen van andere mensen!

Op die manier kan jij een product kiezen dat zichzelf al bewezen heeft én dat andere mensen ook top vinden. Een beter product ga je dus bijna niet vinden.

WMF stoompan

De WMF stoompan van vitalis is duurzaam, vormvast, en hygiënisch. Deze Wmf stoompan is een gesloten systeem, hierdoor trekt de smaak in de ingrediënten.

Deze WMF stoompan is gemaakt van roestvrijstaal en heeft een inductie bodem waardoor je een perfecte warmte geleiding hebt. De pan kan gebruikt worden op elk soort warmtebron waaronder inductie. Hij kan 180 graden aan met deksel en 250 graden zonder deksel. In de stoomband zit ook een ingebouwde thermometer waardoor je precies ziet hoeveel graden het is in de pan zelf.

De glazen deksel heeft een siliconen rand waardoor de pan helemaal afgesloten wordt zodat er geen stoom of hitte ontsnapt aan jouw gerecht. Naast stomen kan je ook de WMF stoompan gebruiken om te braden. De wmf stoompan kan in de vaatwasser, haal dan wel de thermometer er even uit.

Wat een fijne pan. Koken, stomen, bakken. Het formaat is super èn ziet er ook nog eens prachtig uit. Een absolute aanwinst.

EivV

Mepra stoompan gourmet

De pannen van mepra zijn de stoompannen van roestvrijstaal die je in huis moet hebben. Deze stoompan van mepra kan je gebruiken op elk soort warmtebron.

De deksel is gemaakt van glas en de inhoud van de stoom pan is 5 liter. Hier past best wat groente of vlees en vis in! In totaal bestaat deze pan uit 3 onderdelen, de onderpan waar het water in kan, de pan voor het voedsel en de glazen deksel.

De pan kan in zijn geheel in de vaatwasser gereinigd worden na gebruik.

Zeer goed produkt , kan snel en goed produkten stomen , goed in onderhoud en dus snel in uitvoering en gemakkelijk te gebruiken.

Sportgam

Imperial kitchen stoompan inductie

De imperial kitchen stoompan is gemaakt van rvs en is 3 delig. De onderste pan is voor het water, hierdoor komt er stoom in de pan die er bovenop moet. In deze pan kan je bijvoorbeeld groentes, vlees, vis of rijst doen.

De pan is te gebruiken op elk soort warmtebron en kan niet in de vaatwasser. De pan is het beste af te wassen met wat lauwwarm water en een beetje afwasmiddel.

de potten zijn groot genoeg om voor 2 dagen aardappelen in de stomen en groenten voor een gezin van 4 personen.
de oren worden niet warm.
werkt prima en is van goed materiaal.

SandravdJ

Emaille stoompan

De emaille stoompan is onmisbaar in je keuken. Hij bestaat uit 3 delen en heeft een vintage uiterlijk door de emaille.

De emaille stoompan is makkelijk te reinigen en aroma neutraal. Dit betekend dat er geen smaak in de pan trekt. De pan is ook nikkelvrij, dus mensen met een nikkelallergie kunnen ook gebruik maken van deze pan.

De pan heeft een inhoud van 3 liter, hier kan je best wat voedsel in kwijt! Na gebruik kunnen de pannen in de vaatwasser gereinigd worden. Was de pan echt niet af met een schuurspons, hiermee kan je de laag beschadigen.

Goede pan! Werkt perfect. Kreeg er een mooi kommetje in de zelfde kleur gratis bij, bedankt 🙂

Shadow88

Elektrische stoompan Russell Hobbs

De elektrische stoompan maakt voor jou de heerlijkste maaltijden klaar in drie stoomschalen. Door het voedsel te stomen behoud het zijn vitamines en voedingsstoffen. De drie schalen hebben een capaciteit van 9 liter, dit staat ongeveer gelijk aan een maaltijd voor 4 personen. Een heel huishouden dus! De schalen zijn op te stapelen. Erg makkelijk als je ze in de kast wilt opbergen.

De timer gaat tot 60 minuten en schakelt automatisch uit, je hoeft dus geen timer op je telefoon te zetten. De elektrische stoompan doet al het werk voor jou! Ook heeft de stoompan een lekbakje waarin het gestoomde water in opgevangen wordt. De stoompan komt met een speciaal stoommandje waarin je rijst kan stomen.

Wat zeggen anderen over de Russel hobbs stoompan?

Eenvoudig in gebruik. Duidelijke NL handleiding met advies tijden, Groentes smaken optimaal, Een nadeel de beloofde dishwasher safe klopt niet na 3x in de vaatwasser is mijn deksel krom. Even op de hand afwassen dus.

Richella1985

Wat is een stoompan en waar gebruik je het voor?

Als het goed is heb je, na het zien van de bovenstaande producten, een goed idee van wat een stoom pan is. Mocht dat niet zo zijn, leggen wij het je graag nog een keer uit.

Pannen op stoom zijn apparaten die voedsel gaar maken door hete stoom te produceren in een goed gesloten omgeving. De pan heeft een zogenaamde stoominzet, waarbij de bodem gaatjes heeft. Deze inzet, hangt boven de bodem van de pan en raakt de bodem niet. De hete stoom die door deze apparaten wordt geproduceerd, is in staat om groenten, peulvruchten, wit vlees en zelfs kleine stukjes mals rood vlees te koken, waarbij meer van de voedingsstoffen intact blijven dan bij andere vormen van koken.

De Indische stoompan

Het stomen van voedsel is geen nieuwe techniek. Het wordt al duizenden jaren gebruikt en stoompannen zijn nu nog steeds populair. Met name in de Aziatische culturen worden dit soort pannen veel gebruikt. Daar wordt gebruikt gemaakt van de Indische stoompan. Het heeft twee lagen waarin je verschillende soorten gerechten kan stomen. Het deksel is volledig gevlochten in bamboe en houdt de warmte vast en versnelt het koken van voedsel. Dit type pan heeft een deksel en de bodem die bestaat uit kleine latten waarop het voedsel wordt geplaatst.

Stoomkokers

Tegenwoordig is de techniek van deze Aziatische pannen die stoom gebruiken verder ontwikkeld en hebben we nu ook de keuze uit elektrische soorten, die gemakkelijker te gebruiken zijn. Deze elektrische pannen worden ook wel stoomkokers of een elektrische stoompan genoemd en verwarmen het water zelf. Maar de meeste stoompannen zijn er die op het fornuis of inductieplaat kunnen worden geplaatst. In ons andere artikel over stoomkokers kan je hier meer over lezen.

De stoompan inductie

Als je thuis kookt op een inductieplaat, dan bestaan er ook stoompannen, geschikt voor inductie. Een stoompan inductie moet beschikken over een magnetische veld. Wil je weten of je een stoompan inductie koopt die geschikt is voor inductie? Kijk dan op de bodem of er een symbool staat dat dit aangeeft.

Een stoompan uitkiezen kan best lastig zijn, want je hebt de keuze uit veel verschillende merken, groottes en vormen. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar het juiste product. Met dit artikel proberen we jou een handje te helpen in het maken van de juiste keuze.

Waarom zou je dan een stoompan moeten kopen en welke eventuele voordelen brengt dit met zich mee? Daar staan we in de volgende alinea even bij stil.

stoom pan

Waarom een stoompan kopen?

Nu je weet wat een stoompan is én welke de beste zijn, is het belangrijk om te kijken naar de diverse redenen wanneer je dit product zou moeten kopen.

Het is namelijk niet een product wat je zomaar even in huis haalt. Vandaar wat wij je graag meenemen in wanneer je dit product zou moeten kopen.

Het is van belang om deze redenen goed door te nemen, zodat jij voor jezelf kan bepalen welke reden het meest op jouw situatie van toepassing is

Wil je op een gezonde en verantwoorde manier lekker koken, dan is de aanschaf van een apparaat dat voedsel kan stomen, dus een goede keuze. Stomen geeft vele voordelen ten opzichte van het koken of frituren. Het helpt voedingsstoffen te behouden die anders verloren zouden gaan. Want bij het stomen raakt het voedsel het water niet waardoor de voedingsstoffen niet in het water verloren gaan.

  • Je kunt er heerlijk zelf gezond mee koken, zonder het huis te hoeven verlaten
  • Gestoomd eten behoudt meer voedingstoffen en vitamines en hoeven niet met olie te worden bereid waardoor het ook ideaal eten is voor kleine kinderen
  • Het koken met een pan die stoomt is super eenvoudig. Je hoeft het eten alleen maar in de pan te doen, op een knop te drukken en te wachten totdat de pan laat weten dat het eten klaar is.
  • Je hebt maar 1 apparaat nodig waarmee je verschillende voedingsmiddelen kan klaar maken.
  • Pannen die stomen houden warmte vast en hierdoor gebruiken ze minder energie dan andere vormen van koken.
  • Als je vlees wilt stomen, dan druipt het cholesterolrijke vet uit het vlees.
  • De buitenkant van groenten en vlees worden door het stomen zachter. Waardoor het eten beter verteerbaar wordt.
  • Door het eten te stomen, heb je niet te maken met rook of vieze, aanhoudende geurtjes.
  • Ook zijn deze pannen niet zo duur waardoor het voor veel mensen haalbaar is om aan te schaffen.
  • Met een pan op stoom is het ook mogelijk om bepaalde accessoires te ontsmetten zoals bv babyspeeltjes, speentjes enz.

Oké, je weet nu bijna alles wat je moet weten over de stoom pan. We hebben het alleen nog niet gehad over waar je rekening mee moet houden voor je het koopt. Daarom dat wij in de volgende alinea hier dieper op ingaan. Lees snel verder.

stoompan inductie

Waar moet je rekening mee houden als je een stoompan wilt kopen?

Er zijn best wel wat verschillende stoompannen op de markt, maar waar moet je op letten bij de aanschaf van deze handige tool? Hieronder hebben we de meest belangrijke punten waar je op kan letten bij de aanschaf van een stoom pan voor je op een rij gezet.

De inhoud van de pan

Dit is een zeer belangrijke factor om mee rekening te houden bij het kopen van de beste stomer. Vraag je voor het kopen eerst af, hoeveel voedsel je in de pan wilt stomen. Als je de stomer alleen maar gebruikt voor je gezin of ook gewend bent om te koken voor vrienden en familieleden, is het belangrijk te weten hoe groot het ding moet zijn. Want als je een te kleine stomer koopt, dient deze mogelijk niet zijn doel. Ook heb je er geen baat bij als je een pan koopt die te groot is voor de hoeveelheid voedsel die je gaat koken. Let hierbij op het aantal stoomschalen wat hierbij in de pan past.

Materiaal

Denk ook zeker na over het materiaal van de pan. Sommige materialen zijn minder duurzaam of hebben een minder mooie uitstraling. Zo zijn er pannen gemaakt van RVS of emaille. Beide materialen hebben zo zijn voor en na delen.

Waar opbergen?

En tot slot is het belangrijk om te overwegen waar je de pan wilt opbergen. Als je een grote keuken hebt, is ruimte waarschijnlijk geen probleem. Maar, heb je weinig keukenruimte, dan moet je nadenken over waar de pan kan worden opgeslagen. Wil je een stomer kopen die op het aanrecht kan staan of een kleiner model dat in een kleine kast past.

Reviews van andere mensen

Bij het doen van productonderzoek, is het belangrijk om te kijken naar de ervaringen die andere mensen hebben met het product. Check ook zeker of deze ervaringen eerlijk/gegrond zijn, voordat je een product besteld.

Laat je dus ook zeker informeren door de ervaringen die anderen met bepaalde producten hebben. Vaak hebben deze mensen het product al getest, waardoor je makkelijk de voor- en nadelen kan bekijken en kan beoordelen. 

Producten met slechte reviews of lage scores wil je dan het beste vermijden, zodat je alleen de allerbeste producten voor jouw keuken aanschaft.

Prijs van de stoompan

Als laatste is het belangrijk dat je de juiste kwaliteit kiest en de prijs die daarbij hoort. Sommige mensen vinden het niet erg om een tientje meer of minder te betalen, maar niet iedereen heeft dat ervoor over.

De prijs van een stoom pan begint vanaf zo’n €33 en kan oplopen tot ongeveer €240, voor als je het beste van het beste wilt hebben. Houd er dus rekening mee dat jouw budget tussen deze twee bedragen in zal moeten zitten, wanneer je dit product gaat kopen.

Oké, je weet nu bijna alles wat je moet weten over de stoom pan. We hebben het alleen nog niet gehad over hoe je dit product gebruikt en het beste kan schoonmaken. Daarom dat wij in de volgende alinea hier dieper op ingaan. Lees snel verder.

Hoe gebruik je een stoompan? Als je nog nooit een stoompan hebt gebruik gaan wij voor jou uitleggen hoe je dit precies moet gebruiken! Lees het hieronder!

stoompan inductie

Hoe moet je een stoompan gebruiken?

Na dit artikel gelezen te hebben vraag je je natuurlijk ook af hoe je een een stoom pan gebruikt. Wij hebben het voor je uitgewerkt! Het werken met stomer is eenvoudig.

  1. Vul als eerste het apparaat met water. Hoe meer water je erin doet hoe langer het duurt voordat de pan begint te stomen. Dus ontdek eerst hoeveel water de pan nodig heeft.
  2. Vul de mandjes met de voedingsmiddelen. Grote stukken voedsel plaats je in een enkel mandje.
  3. Laat ook wat ruimte over tussen elke stuk groente bv om luchtcirculatie mogelijk te maken anders kan de stoom niet gemakkelijk naar de bovenste mandjes.
  4. Vlees of ander sappig voedsel moet je altijd in het onderste mandje plaatsen waardoor je voorkomt dat het sap op ander voedsel gaan druppelen.
  5. Eten dat een kortste bereidingstijd nodig heeft, plaats je in het bovenste mandje. De lagere niveaus in de pan ontvangen namelijk meer stroom en warmte dan de bovenkant van de pan.
  6. Schakel vervolgens de stroom in en zet het apparaat aan. Kies een programma en wacht tot het apparaat aangeeft dat het klaar is met stomen.
  7. Haal tijdens het proces, niet te vaak de deksel van de pan want dit leidt tot verlies van vocht en warmte en zorgt ervoor dat er water bij het voedsel komt wat weer kan leiden tot verlies van belangrijke voedingsstoffen. Een tip is om een glazen deksel te kopen waardoor je tijdens het bereiden van het voedsel kunt zien hoe het kookproces verloopt.

Wees voorzichtig

Hete stoom is gevaarlijk. Kijk daarom altijd uit dat je niet met de stoom in aanraking komt. Wanneer je de deksel van de pan haalt, is het noodzakelijk om je gezicht, handen weg te houden bij de stoom. Dus kijk niet meteen in de pan als je het deksel eraf haalt.

Welke voedingsmiddelen kan je eigenlijk allemaal stomen? Hieronder kan je het lezen!

stoompannen

Welke voedingsmiddelen kan je stomen?

Als je op zoek bent naar een stoom pan dan weet je waarschijnlijk al welke soort voedingsmiddelen je kan stomen, weet je dit nog niet? Dan hebben wij hieronder een overzicht voor je gemaakt.

Dit is eigenlijk heel gemakkelijk. Alles wat je normaal kunt gebruiken om te koken, kan je ook stomen. Hierbij kan je dus denken aan;

  • Groenten
  • Eieren
  • Rijst
  • Granen (zoals erwten en maïs)
  • Kip
  • Vis
  • Zeevruchten
  • Sommige soorten rood vlees

Na gebruik moet een stoompan natuurlijk ook schoongemaakt worden. Maar kan dat op een manier of zijn er meerdere manieren?

Hoe maak je de stoompan schoon?

Een stoompan schoonmaken lijkt een normaal klusje, toch moet je op bepaalde punten letten. Op welke punten, dat hebben wij hieronder voor je uitgeschreven.

Hoewel de kwaliteit van het merk en het materiaal van de pan veel te maken hebben met de levensduur van een stoompan, moet je er ook voor zorgen dat je de pan na elk gebruik goed schoonmaakt. Dit zal er voor zorgen dat je jarenlang plezier kunt beleven aan het koken met deze pan.

  1. Laat de pan in eerste instantie helemaal afkoelen.
  2. Haal het water uit de pan.
  3. Haal de mandjes uit de pan en laat deze in warm afwaswater weken.
  4. Schrob de mandjes met een schuursponsje schoon en haal alle etensresten eruit.
  5. Pak een schone doek en maak de binnenkant van de pan droog en schoon.
  6. Vergeet ook niet de buitenkant droog te maken.

Sommige stoompannen kunnen na het afkoelen in de vaatwasser schoongemaakt worden. Wil je dit zeker weten? Check dan de gebruiksaanwijzing van de fabrikant!

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met het maken van de juiste keuze. Graag horen we welk product jij hebt gekocht, in de reacties onderaan deze pagina. Mocht je bepaalde vragen en/of opmerkingen hebben, dan horen we die ook graag hieronder. We komen graag met je in contact. 

Plaats een reactie